Podcast: Bevlogenheid in je werk
Podcast: Bevlogenheid in je werk
26 april 2019 

Podcast: Bevlogenheid in je werk

Dé podcast met praktijkvoorbeelden over goede en praktische oplossingen voor de tandartspraktijk. Voor nieuwe inspiratie en om niet altijd zelf het wiel uit te hoeven vinden.

 

Podcast – Bevlogenheid

Mijn persoonlijke verhaal

Mede vanuit een persoonlijke ervaring van kort geleden, wil ik graag meer vertellen over bevlogenheid en tevreden zijn in je werk. Tot voor kort heb ik namelijk tijdelijk als praktijkmanager gefungeerd voor een praktijk. Dit betekende dat ik bijna wekelijks een dag in de week in die praktijk aanwezig wilde zijn. Dat ik tussendoor veel gebeld werd met vragen over de kapotte telefooncentrale, het haperende alarmsysteem en het misgrijpen in de behandelkamer. Allemaal hele valide vragen die een praktijkmanager gesteld kunnen worden. Echter, voor mij persoonlijk haalde ik hier niet mijn energie uit. Elke keer als ik zag dat er vanuit de praktijk werd gebeld, schoot mijn energie niveau al omlaag. In plaats van dat ik energie kreeg van mijn werk, zogen dit soort vragen juist alle energie uit mij. Wat voor mij wederom een aanleiding was om weer terug te grijpen om mijn eerder opgestelde persoonlijke kernwaarden. Eigenlijk een soort persoonlijke missie die ik voor mijzelf had opgeschreven. Hierin heb ik onder andere opgeschreven waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht en wat mijn talenten en passies zijn. Deze persoonlijke missie geeft mij veel houvast.

Met het doornemen van mijn persoonlijke missie, kwam ik tot de ontdekking dat ik met het invullen van de functie van interim praktijkmanager eigenlijk helemaal niet voldeed aan mijn eigen missie. Mijn talenten en mijn passie zit namelijk helemaal niet verweven in deze functie. Mijn talenten zitten namelijk in het analyseren en coachen van tandartsen, en ik kwam tot de ontdekking dat ik dus niet met mijn ‘voeten in de modder wil staan’. En ook niet moet staan om mijn kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Daarnaast geeft het mij enorm veel energie als ik anderen kan helpen, maar dan wel vanuit een rol als extern adviseur. Inmiddels is de functie van praktijkmanager anders ingevuld binnen deze praktijk en kan ik mij weer veel meer richten op het werk waar ik wel energie van krijg. Inmiddels heb ik al gemerkt, dat mijn energie en enthousiasme weer is opgeleefd.

En waarom vertel ik je dit verhaal nu eigenlijk? Ik zie en spreek namelijk veel tandartsen, die – ondanks dat zij een prima baan hebben en een prima salaris verdienen –  niet altijd gelukkig zijn met hun werkzame leven. De redenen hiervoor zijn uiteraard erg verschillend. Denk aan een privé / werk verhouding die compleet uit balans is gegroeid. De management taken die als een enorme last worden ervaren. De vele patiënten binnen de praktijk aan wie tandheelkundige zorg moet worden geboden, wat als een druk wordt ervaren. De dagen die gevuld zijn met voornamelijk controle afspraken iedere 10 minuten.

Niet alleen de start van een eigen praktijk, de overname van een praktijk of het vertrek van een collega tandarts hoeven aanleidingen te zijn om je eigen geluk onder de loep te nemen. Als je niet gelukkig bent in je werksituatie, neem dan het initiatief om meer naar je persoonlijke missie te gaan leven. Waarmee ik in dit geval onder andere bedoel om vooral je talenten en je passies na te leven. Want te veel zie ik mensen in praktijken rondlopen, die naar mijn idee enigszins ‘vastzitten’ in hun situatie. In het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown wordt ook mooi verwoord, dat de wereld vooral mensen nodig heeft met passie.

Een boek dat je kan helpen in het opstellen van je eigen persoonlijke missie is ‘Ik. Gezond egocentrisme – meer effectiviteit’ van Remco Claassen. Zojuist noemde ik al, dat de start van een eigen praktijk, overname of het vertrek van een collega tandarts duidelijke momenten kunnen zijn om de praktijk en je werk op een andere manier in te gaan vullen. Mijn advies is om bij dergelijke momenten goed te weten welke richting je op wilt met de praktijk. Daarvoor is het belangrijk allereerst te weten wat voor jou persoonlijk belangrijk is. Om hierachter te komen, kun je jezelf de vraag stellen: “Wat geeft mij energie?” Iets wat dus ontstaat als je je passie uitleeft en je talenten optimaal inzet. Oftewel, bij alle belangrijke beslissingen in de praktijk, is mijn advies altijd vanuit jezelf – vanuit je persoonlijke missie – te beslissen.

Om dit te verduidelijken geef ik regelmatig het volgende voorbeeld. Persoonlijk houd ik erg van topsport. Iets wat ik misschien persoonlijk altijd wel had willen bereiken. Los van het feit, dat ik hier de talenten niet voor heb. Nederlandse sporters die bijvoorbeeld een gouden medaille behalen op de Olympische Spelen kijk ik 10x terug op TV. Dat zou ik ook wel willen. Tuurlijk, dat is ook mooi om te bereiken en dat geluksmoment – op het hoogste podium staan en het volkslied meezingen – is fantastisch. Echter, als ik mij vervolgens indenk wat ik er allemaal voor moet doen en vooral moet laten om iets dergelijks te bereiken, dan haak ik al snel af. Want naast het behalen van die gouden medaille wil ik vooral graag regelmatig mijn kinderen naar school brengen, ze regelmatig ’s avonds in bed kunnen leggen, leuke dingen kunnen doen met mijn vrouw en vrienden. En dan kom ik al snel tot de conclusie dat mijn persoonlijke voorkeuren toch de overhand hebben, wat die wens naar een gouden medaille naar de achtergrond drukt. Het verliest het van mijn andere persoonlijke wensen.

Zoals ik al aangaf, tref ik regelmatig tandartsen die een hoge werkdruk ervaren binnen de praktijk. Mede wellicht, doordat zij hun tijd niet goed indelen of communicatieve vaardigheden richting het team ontbreken. Een logische en voor de hand liggende oplossing is dan om hiervoor aanvullende scholing te gaan volgen. Want waar vaardigheden ontbreken, kun je deze aanvullen door scholing. Echter, dit kan een gevaarlijke valkuil zijn. Op deze manier ga je werken aan het verbeteren van je vaardigheden op een vlak waar wellicht niet je passie ligt en je geen talent voor hebt. De kans is dan ook groot dat dergelijke scholing geen extra energie geeft. Met als gevolg dat je een half jaar later gedesillusioneerd weer ‘terug bij af’ bent.

Tot slot, om te bepalen welke richting je op wilt met de praktijk, is het belangrijk allereerst te weten wat voor jou persoonlijk belangrijk is. Start dus vanuit je eigen passies en talenten en werk dat door naar de visie van je praktijk en alle belangrijke beslissingen die je gaat nemen in je praktijkvoering. Iets wat altijd speelt, maar letterlijk aan de orde is bij de start van een praktijk, overname of andere grote veranderingen in de praktijkorganisatie. Alleen in de volgorde van ‘inside – out’ – vanuit jezelf beginnen – zul je in staat zijn je praktijk zodanig te organiseren, dat je ook bevlogen aan het werk zult zijn.

Vragen?

Hopelijk heb ik je op deze manier kunnen inspireren om ook zelf nieuwe stappen te zetten als je momenteel niet bevlogen in je werk zit. Bij vragen naar aanleiding van deze podcast, kun je altijd contact opnemen via sjoerd@kuikenpraktijkmanagement.nl of 06 – 1498 0141.

Deze podcast is ook geplaatst op Dental INFO.

Over de schrijver
Reactie plaatsen