Omzet verhogen van je tandartspraktijk? Ontdek hoe dat werkt!

Wil je de omzet van je tandartspraktijk verhogen?

Ontdek welke kansen je niet meer hoeft te laten liggen!

Behandelkamer tandartspraktijk

Winstmarges onder druk

De zorgkosten in Nederland stijgen en staan onder druk. De doelstelling van de overheid is om de aanzienlijke kosten binnen de zorg vooral omlaag te brengen. Hiermee komen de marges in de zorg nog verder onder druk te staan. Wat betekent dit voor jouw tandheelkundige praktijk?


Ook al wordt de tandheelkundige zorg grotendeels door de patiënt zelf betaald, dan nog ben je als zelfstandige praktijk afhankelijk van de overheid vanwege de vastgestelde tarieven. Naast zorgverlener ben je ook ondernemer en voor de continuïteit van jouw onderneming is het essentieel, dat de praktijk financieel gezond is. Financieel gezond zijn, betekent voldoende winst maken. Helaas is dit niet voor iedere praktijk het geval.

 

Praktijkmanagement begeleiding

De gemiddelde praktijkomzet

De gemiddelde praktijkomzet is 254.000 euro per jaar per behandelkamer (exclusief techniek). Dat wijzen de cijfers over tandartspraktijken uit in mijn onderzoek naar de gemiddelde praktijkomzet per behandelkamer binnen tandartspraktijken. Het getal geeft een goede indicatie wat jouw praktijk aan gemiddelde omzet kan behalen. Mijn ervaring is zelfs, dat voor veel praktijken nog – veel – ruimte is voor omzetgroei. Belangrijker nog, ik weet ook hoe ze dat kunnen bereiken.

ik wil graag meer informatie

Het gaat om de ‘kruimels’

Het klinkt misschien gek, maar een omzetstijging van 10% is voor een heel groot aantal tandartspraktijken – niet alle – heel reëel. Daar hoef geen grotere praktijk met meer actieve tandartsen voor te hebben. Maar hoe doe je dat dan? Ook wanneer je een kleinere praktijk hebt zonder veel extra nieuwe patiënten. Mijn antwoord hierop is: ‘het gaat om de kruimels’. De dagomzet is namelijk de totale opbrengst van alle patiëntafspraken bij elkaar opgeteld. Elke afspraak bestaat uit één of meer behandelingen en elke behandeling is opgebouwd uit verschillende UPT-codes. Dit betekent dat de meeste omzet van de dag een optelsom is van alle gedeclareerde UPT-codes, die elk maar een hele kleine ‘kruimel’ vormen van de totale dagomzet.


En waarom vertel ik je dit? Het lukt de ene behandelaar namelijk beter om zo veel mogelijk ‘kruimels’ over de dag te verzamelen, terwijl een andere veel ‘kruimels’ laat liggen. Wanneer je dag in dag uit ‘kruimels’ laat liggen, dan gaat dit op langere termijn over heel veel geld.

Hogere omzet of lagere kosten

Van praktijkhouders krijg ik vaak te horen, dat ze meer uit de praktijk willen halen. En met ‘er meer uit halen’ bedoelen ze natuurlijk meer winst behalen. Je winst laten groeien, betekent dat je je moet richten op:

 • meer omzet; of
 • lagere kosten


  Of natuurlijk door je te richten op beide uiteraard, maar ‘meer winst behalen’ lukt vooral als je je met de praktijk richt op ‘meer omzet’. Want wist je dat een omzetstijging van 10% al kan resulteren in een winstgroei van 25%?

  IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE

   

  Veranderen is de uitdaging

  Een winststijging van 25% is voor meerdere praktijken heel reëel. Het gaat allereerst om de vraag: ‘Hoe hoog leg jij de lat voor jouw praktijk?’

  Als je vindt dat de ‘omzetlat’ van jouw praktijkomzet omhoog kan (of misschien wel moet), dan ligt er een grote uitdaging dit ook daadwerkelijk te gaan realiseren. Want, hoe je je omzet kunt verhogen is geen ‘rocket science’, maar, je praktijk daadwerkelijk veranderen is wél een mooi doel.

  • Mag – of moet – de ‘omzetlat’ van jouw praktijk omhoog?
  • Wil je weten hoe je meer omzet kunt maken?
  • Wil je analyseren of de kosten omlaag kunnen?
  • Wil je ontdekken welke ‘kruimels’ jij laat liggen?
  • Lukt het maar moeilijk om de praktijk en jouw team echt te veranderen?

  Ben je praktijkhouder en wil je hier actief mee aan de slag? Met mijn programma ‘Meer omzet uit je praktijk’ help ik je de gewenste veranderingen door te voeren in je praktijk. Dit programma wordt in twee vormen aangeboden.

  Meest gekozen

  Intensief

  Doorlooptijd: 6 maanden
    • 1-op-1 Maatwerk programma
     • Individuele analyse van de praktijk
    • Praktijkbezoeken afgewisseld met online sessies
    • Ondersteuning in activatie richting het team
    • Startdatum: in overleg
     
    Tarief: € 1.950,- per maand gedurende 6 maanden
    (Totaal: € 11.700,-)
    (Vrij van BTW en excl. reiskosten)


  dit wil ik

  Gespreid

  Doorlooptijd: 12 maanden
     • 1-op-1 Maatwerk programma
      • Individuele analyse van de praktijk
      • Praktijkbezoeken afgewisseld met online sessies
     • Activatie, begeleiding en training van het team
     • Startdatum: in overleg


     Tarief: € 1.075,- per maand gedurende 12 maanden 

      (Totaal: € 12.900,-)
      (Vrij van BTW en excl. reiskosten)


  dit wil ik

  Enigszins vastgelopen als praktijkhouder in het ondernemerschap kom ik terecht op de website van Sjoerd. We gaan een 6 maanden durend traject in tot het realiseren van een duidelijk overzicht van de onderneming, waarin hij belangrijke informatie deelt over zowel de financiële kant als de bedrijfsvoering. Met hele duidelijke handvaten en adviezen kan ik weer enthousiast aan de slag voor de toekomst!

  Margit Roodhof - Tandartspraktijk Trynwalden

  Sjoerd heeft met zijn heldere kijk op, voor mij, complexe zaken veranderingen door kunnen voeren. Hierdoor heeft hij in mij en mijn team het beste uit de praktijk naar boven weten te halen. Sinds de komst van Sjoerd worden veranderingen makkelijk doorgevoerd en loopt de meerkamerplanning als een trein.

  Anna Dieleman - Tandartspraktijk Dieleman

  De omzetresultaten van verschillende praktijken uit dit programma hebben de volgende omzetgroei opgeleverd (wat een groei is bovenop de tariefswijziging van 2023):

  • 14% gemiddelde omzetstijging
  • 13% gemiddelde omzetstijging
  • 23% gemiddelde omzetstijging
  Beeldmerk Kuiken Praktijkmanagement

   

  Ik wil wil graag meer informatie over het 
  volgende programma: