Ondernemen in de zorg

Ondernemen in de zorg

Zorg vs. Ondernemen
Veel zorgverleners met een eigen praktijk zien zichzelf nog als zorgverlener en niet als ondernemer. Dat is op zich bijzonder, want het hebben van een eigen praktijk is hetzelfde als het hebben van een eigen onderneming. Met een eigen praktijk loop je namelijk net zulke ondernemersrisico’s als elke andere ondernemer. 
 
Rollen in de praktijk
Als zorgverleners kun je de volgende rollen vervullen in je praktijk:
  1. Zorgverlener
  2. Praktijkhouder (/ leider)
  3. Manager
 
De rol van zorgverlener is waar je primair voor bent opgeleid. Deze rol willen de meeste praktijkhouders ook vooral vervullen. 
 
Daarnaast heb je nog de rol van praktijkhouder op je. Deze tweede rol heeft betrekking op alles wat met jouw ondernemerschap te maken heeft en het leiding geven aan de praktijk. Als eindverantwoordelijke zul je deze rol ook moeten vervullen. 
 
Tot slot, is daar nog de rol van manager. Veel praktijkhouders nemen ook veel taken op zich rondom het regelen en organiseren van praktijkzaken. Dit zijn veelal management taken. Deze rol kun je echter heel goed delegeren, waardoor je jezelf kunt ontzorgen. 
 
Voor- en nadeel
Ondernemen in de zorg heeft voor- en nadelen t.o.v. het ‘reguliere’ bedrijfsleven. Veel zorgpraktijken leveren terugkerende zorg aan haar patiënten – denk aan huisartsen en tandartsen – waardoor je als praktijk veelal een vast patiëntenbestand hebt. dit betekent een hoge vraag naar zorg, waardoor het werven (/ de acquisitie) niet aan de orde. Dit zorgt voor een consistente basis van omzet. 
 
Nadeel is dat je als zorgverlener veelal zelf verantwoordelijk bent voor een groot deel van de omzet. Dit betekent dat de praktijk ook daadwerkelijk afhankelijk is van jouw productieve uren. Uren die je niet meer kunt besteden aan de praktijkvoering dan wel het praktijkmanagement. Dit maakt dat zorgverleners met een eigen praktijk vaak in een spagaat zitten tussen het leveren van zorg en het voeren van de praktijk.