De blokplanning: Een ‘must’ als je geleefd wordt
De blokplanning: Een ‘must’ als je geleefd wordt
16 februari 2021 

De blokplanning: Een ‘must’ als je geleefd wordt

Controles beheersen de agenda

Mondzorg is gericht op regelmatige screening, professionele preventie, ondersteuning en genezing van de mond. Juist de preventieve aanpak wordt door veel praktijken benadrukt. In steeds meer praktijken bestaat het mondzorg team mede uit preventie-assistenten en mondhygiënisten. Zij hebben een groot aandeel in de preventie aanpak van een praktijk via poetsinstructies, sealen, gebitsreiniging, e.d. Daarnaast tref ik ook praktijken waar de agenda van de tandarts nog vooral wordt beheerst door het uitvoeren van periodieke controles. De zorg bestaat vooral uit halfjaarlijkse consulten, waarbij een preventieve aanpak en het nastreven van een zorgdoel ontbreken. Mijn advies, werk met een blokplanning.

Geen regie over de agenda

De oorzaak hiervan ligt veelal bij de agendaplanning. Binnen deze praktijken wordt in de planning voorrang gegeven aan de periodieke controles, terwijl de agenda daarnaast te weinig ruimte overlaat voor preventie en behandelingen op korte termijn. De vooruit geplande controles bepalen de inhoud van de agenda. Daardoor verliezen tandartsen de regie over de agenda en verliezen zij ook de regie over de te leveren zorg. Dit laatste, doordat behandelingen vooruit worden geschoven of preventieve zorg achterwege wordt gelaten, wat ook een negatief effect heeft op de omzet. Tot slot, ontstaat het gevoel te worden ‘geleefd’ door de agenda, wat onrust en stress oplevert.

Advies: Gebruik een blokplanning

Een tandarts dient zelf de regie te hebben over de zorgverlening. Door de beschikbare tijd in te delen in soorten behandelingen, krijgt de tandarts de regie weer terug. Dit kan worden gerealiseerd door het invoeren van een blokplanning, waarbij voor alle soorten van zorgverlening voldoende tijd wordt gereserveerd. Zodoende houd je de regie over jouw agenda en over de te leveren zorg. Een ‘must’ voor praktijken die nu veelal het gevoel hebben, dat zij worden ‘geleefd’ door de agenda.

Dit artikel is ook geplaatst op www.dentalinfo.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen